CAAS Consell Comarcal de la Selva

Notícies del CAAS

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva presenta la memòria d'activitats 2018

2019-05-03 12:24:20

Les xifres s’han donat a conèixer aquest dijous al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2017
 

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha presentant la memòria d’activitats 2018 aquest dijous -11 d’abril- al matí en el marc de la roda de premsa de presentació dels resultats de la memòria 2018 a Tossa de Mar.

Durant l’any 2018 s’han recollit un total de 1.304 animals, 1.203 gossos i 101 gats. Aquesta xifra que s’observa durant l’any 2018 ha comportat un lleuger augment de les xifres d’animals recollits durant l’any 2017 i l’any 2016. Des de l’any 2010, el nombre de serveis requerits va anar reduïnt-se de forma progressiva fins l’any 2015 que es van atendre 619 serveis. Amb tot, el 2016, el 2017 i el 2018 les xifres d’animals atesos es van anar incrementant fins a duplicar el nombre d’animals gestionats durant l’any 2015. I és que s’ha passat de 619 animals recollits l’any 2015 a 1203 animals l’any 2018. L’any 2016 es van recollir un total de 912 animals, l’any 2017 ja es van recollir 1078 animals.

El conseller de Sostenibilitat, Franscesc Xavier Becerra, ha explicat: “si bé el nombre de gossos per habitant s’ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d’una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació.”

Pel que fa el nombre d’animals perduts i que han estat recollits i retornats als seus propietaris van ser 657, la qual cosa significa un 55% de recuperació el 2018. Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Blanes amb 89, seguit de Vidreres amb 85, , Lloret de Mar amb 67, Sils amb 56 i Maçanet de la Selva amb 52 gossos. A aquestes poblacions les seguirien Caldes de Malavella amb 50 gossos, Tossa de Mar amb 30 gossos; Santa Coloma de Farners i Riudarenes amb 22 gossos i, finalment Riells i Viabrea amb 11 gossos.

Tal com ha explicat el mateix Becerra, el percentatge de recuperacions és possiblement la dada més important de totes, especialment si considerem l’evolució en el temps. I és que per primera vegada des de l’obertura del centre de percentatge d’animals retornats als seus propietaris supera el d’abandonaments. Aquesta fira és, sens cap dubte, fruit del major nombre d’animals identificats que recollim.

L’any passat va ser el que més animals s’han retornat als seus propietaris, un 55 per cent dels gossos recollits han retornat amb els seus propietaris, la major part voluntàriament fruit de la recerca dels propis propietaris i un altre forçats per l’obligació de venir a buscar-los davant el risc de ser sancionats per abandonament de la seva mascota. L’increment en el nombre de recuperacions vé justificat, principalment, per l’augment en el nombre d’animals recollits i identificats amb el microxip i a la col•laboració ciutadana amb la recerca de propietaris mitjançant les xarxes socials.

El nombre d’adopcions durant l’any 2018 ha estat de 498 gossos, la qual cosa significa que continua la tendència favorable que es va assolir l’any 2017. Els anys 2014 i 2015 es va estancar en 330-340 adopcions, el 2016 va significar una ruptura amb 406 adopcions i l’any 2017 es van adoptar 507 gossos, xifra mai assolida al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva.

Del conjunt de gossos adoptats cal destacar que un 46% són adopcions a ciutadans particulars i, la resta, un 22% són mitjançant la col•laboració de protectores nacionals i internacionals amb les que tenim signats convenis de col•laboració.

La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 46% (230 gossos) i d’altres comarques, principalment de Girona i Barcelona amb un 28% (137 gossos).

Les cessions a protectores col•laboradores signifiquen un 22% ( protectores de Catalunya un 8% -40gossos- i protectores internacionals un 14%-72 gossos- ).

El conseller, Francesc Xavier Becerra, ha explicat que es necessària la col•laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d’ocupació del centre comarcal.

Actualment, el Consell té acords signats amb diverses protectores, que permet de cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d’identificació i esterilització. D’aquesta manera es pot donar sortida animals de difícil adopció, donar sortida a animals que porten molt temps i encara no s’han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat. Es tracta d’adopcions fetes a països estrangers, especialment Alemanya, mitjançant acords de col•laboració en protectores d’aquests països. Són animals que en el 90% ja van directament a domicilis de destí, els gossos són directament adoptats mitjançant internet i finalment són traslladats, la resta un 10% van a la protectora de destí que els integra com a residents o a l’espera d’una adopció. Aquest tipus d’adopció és la única vàlvua que tenim per regular l’espai ocupat al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva.


El CAAS, un espai obert a tothom qui estimi els animals


En els darrers anys, el Centre s’ha convertit en un referent per aquells ciutadans, de totes les edats, que volen visitar-lo i mostrar la seva solidaritat amb els animals abandonats .En aquest sentit, des del Consell s’està treballant per reconvertir el concepte de la “gossera” com a tal en un espai cívic d’interacció animals- ciutadans. Aquest any hi ha previst ampliar les zones d’aparcament i també generar nous espais d’esbarjo perquè els visitants es trobin més còmodes.

En aquesta línia d’espai obert a la col•laboració ciutadana amb la possibilitat de poder passejar gossos, fa dos anys es va fer un pas més amb la possibilitat que els ciutadans que volien ajudar en les tasques diàries del centre ho poguessin fer de forma voluntària. Actualment hi ha tres persones que col•laboren regularment i especialment els caps de setmana ajuden en les tasques d’atenció al públic. Sens dubte, tal com ha explicat el mateix conseller Francesc Xavier Becerra “la participació ha estat vital per mantenir el grau de satisfacció de tots els ciutadans que venen a visitar el centre.”


A la presentació també hi ha assistit el president del Consell Comarcal selvatà, Salvador Balliu, que a banda de destacar els resultats del Centre s’ha referit a les inversions que s’hi ha dut a terme durant l’any 2018 i a principis del 2019 per tal que el centre assoleixi l’excel•lència, i els animals estiguin en les millors condicions possibles.

Per la seva banda l’alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, ha recordat que la missió del CAAS ha estat des dels seus inicis “protegir els animals, conscienciar tothom que cal protegir-los i evitar que es pugin produir situacions de maltractament”.

En aquest sentit, Saladich ha celebrat la “gran tasca” dut ha dut a terme el CAAS, i ha apuntat que des del consistori ja es va posar en funcionament fa un temps uns “espais públics de convivència per als gossos”, uns parcs, ha apuntat, “on s’hi poden portar els animals de companyia i que estan destinat a deixar-los lliures tot considerant la norma principal de tinença d’animals”.


 

El Consell Comarcal de la Selva posa en marxa una nova campanya destinada a la identificació i el cens d'animals de companyia als municipis del Ter Brugent

2017-12-01 10:41:20

 

El Consell Comarcal de la Selva ha posat en marxa una nova campanya destinada a fomentar la identificació i el cens d’animals de companyia amb els municipis de la zona del Ter Brugent. Aquesta nova campanya, que es farà conjuntament amb els ajuntaments, la Diputació de Girona i el Centre Veterninari VetMòbil, es durà a terme durant tot el mes de desembre.
Després de l’èxit de l’edició anterior, que es va realitzar durant tot l’any en la majoria de poblacions selvatanes, des de l’ens comarcal s’ha vist amb molt bons ulls realitzar una segona campanya per tal de donar continuïtat a la tasca iniciada l’any passat i que va tenir una molt bona resposta per part dels propietaris dels animals de companyia de la comarca que encara no havien implantant el microxip a les seves mascotes.


Aquesta campanya a la zona del Ter Brugent s’iniciarà el pròxim dilluns, 4 de desembre a Amer i Susqueda, i s’allargarà fins al dia 3 de gener de 2018, que finalitzarà a la Cellera de Ter. En total, i amb l’objectiu de facilitar al màxim la gestió, s’han determinat un total de 13 punts d’identificació repartits pel territori del Ter Brugent durant tot el mes.


Amb tot, aquelles persones que ho desitgin i no siguin d’aquests municipis també s’hi podran acollir, ja que és oberta a tots els propietaris de gossos, gats i fures residents a la majoria de municipis de la comarca de la Selva (podeu veure la llista de municipis adherits al CAAS a www.selva.cat/caas ).


En l’edició de l’any passat, la campanya que va posar en marxa el Consell Comarcal de la Selva va permetre la identificació i el registre censal d’un total de 2.000 mascotes. En l’edició d’aquest any la principal novetat és la col•laboració dels centres veterinaris locals.


Si bé és cert que la legislació catalana vigent en protecció d’animals estableix clarament l’obligatorietat d’identificar i censar els animals, actualment més d’un 70 per cent dels gossos i d’un 90 per cent dels gats no estan registrats. Els ajuntaments estan molt sensibilitzats amb aquest incompliment i tenen previstes actuacions d’inspecció i l’obertura de sancions als propietaris que no identifiquin i donin d’alta les seves mascotes. Per aquest motiu, els ajuntaments de la comarca de la Selva i el Consell han posat en marxa novament una campanya per tal de donar el màxim de facilitats a tothom per regularitzar la situació.
A més d’aquests municipis, és previst que en els propers mesos també d’altres municipis s’organitzaran i , en els propers mesos, s’aniran fent a la resta de municipis.


Les campanyes han tingut fins ara molt bona rebuda per part dels propietaris de les mascotes que, de forma excepcional, han pogut identificar la seva mascota gratuïtament i sense desplaçar-se del seu municipi. En aquest sentit, des del Consell s' ha volgut destacar l’elevat nombre d’animals que es varen regularitzar l’any passat.
Aquesta iniciativa té per objectiu facilitar la identificació i el registre de les mascotes, accions que, tot i ser d'obligat compliment segons la Llei de protecció dels animals i les ordenances municipals, encara són desconegudes per bona part de la ciutadania. I és que, tal com ha recordat el mateix conseller de Sostenibilitat, cal tenir present que cada any el Servei Comarcal recull entre 600 i 700 gossos, i un 70% no estan identificats i un 90% no estan registrats al cens municipal. Per això, cal continuar insistint en campanyes com les que s’estan duent a terme a les diverses poblacions de la Selva.

 

El Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Lloret de Mar promouen una campanya d'identificació amb xip i alta censal gratuïta

2017-09-18 12:51:52

 

El Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Lloret de Mar han posat en marxa una nova campanya d’identificació d’animals de companyia. Després de l’èxit assolit en la campanya realitzada l’any passat, en la qual es van xipar i censar gratuïtament prop de 200 gossos i gats del municipi, tant l’ens comarcal com el mateix consistori lloretenc han vist amb molt bons ulls posar en marxa una nova campanya a aquesta població.


Enguany la campanya, que s’inicia aquest dilluns 18 de setembre i s’allargarà fins al 30 de setembre, té com a novetat principalla col•laboració de centres veterinaris d’aquesta població, cosa que permetrà de fer les implantacions de xip en les respectives clíniques veterinàries. Les persones propietàries d’animals que desitgin participar en la campanya tindran dues setmanes per poder identificar gratuïtament les seves mascotes -gossos, gats i fures. Així, totes aquelles persones que s’hi vulguin acollir només cal que s’adrecin a algun dels centres veterinaris col•laboradors, amb el seu DNI o NIE per acreditar que resideixen a Lloret de Mar, així com també amb la cartilla sanitària de l’animal. Aquesta documentació és necessària per recollir les dades que hauran de constar en la sol•licitud d’alta al registre censal d’animals de companyia del municipi. En el cas de gossos de races considerades potencialment perilloses, en posterioritat a la identificació, hauran de contractar la corresponent assegurança de responsabilitat civil imprescindible per obtenir la llicència per a la tinença i conducció de GPP.


Un cop finalitzi aquesta campanya de quinze dies, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament lloretenc tramitarà totes les altes al cens municipal, així com també farà la inscripció al registre de la Generalitat ANICOM. Els participants en la campanya d’identificació d’animals de companyia gaudiran de la gratuïtat de la implantació d’un microxip homologat, així com de l’exempció del pagament de la taxa corresponent al 2017.


En aquesta edició hi participen els següents centres veterinaris: la Clínica Ignasi Mir (Av. Rieral, 38), Clínica Rosa Macià Termes (C/ Sènia del Barral, 36) i el Centre El Vellmarí (C/ Cienfuegos, 5).


Amb aquestes campanyes, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Lloret de Mar pretenen facilitar a propietaris o posseïdors d’animals de companyia la identificació i el registre de la seva mascota al cens municipal i a l’ANICOM per tenir accés a les dades dels animals en casos de pèrdua, fugida o abandonament.
L’any 2016, el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, concretament el servei comarcal de recollida de gossos perduts o abandonats va gestionar la recollida de 155 gossos dels quals únicament un 30% estaven identificats, i un 15% registrats al cens municipal. L’evolució dels percentatges durant aquest any 2017 continua mostrant una conjuntura preocupant.

 

El Consell Comarcal de la Selva posa en marxa una nova campanya destinada a la identificació i el cens d'animals de companyia

0000-00-00 00:00:00

El Consell Comarcal de la Selva ha posat en marxa una nova campanya destinada a fomentar la identificació i el cens d’animals de companyia. Després de l’èxit de l’edició anterior, que es va realitzar durant tot l’any en la majoria de poblacions selvatanes, des de l’ens comarcal s’ha vist amb molt bons ulls realitzar una segona campanya per tal de donar continuïtat a la tasca iniciada l’any passat i que va tenir una molt bona resposta per part dels propietaris dels animals de companyia de la comarca que encara no havien implantant el microxip a les seves mascotes.


Enguany, aquesta campanya s’iniciarà aquest mes de juny als municipis de Maçanet de la Selva, Riudarenes, Riudellots de la Selva i Sils. Amb tot, aquelles persones que ho desitgin i no siguin d’aquests municipis també s’hi podran acollir ja que és oberta a tots els propietaris de gossos, gats i fures residents a la majoria de municipis de la comarca de la Selva (podeu veure la llista de municipis adherits al CAAS a www.selva.cat/caas ).


En l’edició de l’any passat, la campanya que va posar en marxa el Consell Comarcal de la Selva va permetre la identificació i el registre censal d’un total de 2.000 mascotes. En l’edició d’aquest any la principal novetat és la col•laboració dels centres veterinaris locals.


Si bé és cert que la legislació catalana vigent en protecció d’animals estableix clarament l’obligatorietat d’identificar i censar els animals, actualment més d’un 70 per cent dels gossos i d’un 90 per cent dels gats no estan registrats. Els ajuntaments estan molt sensibilitzats amb aquest incompliment i tenen previst actuacions d’inspecció i l’obertura de sancions als propietaris que no identifiquin i donin d’alta les seves mascotes. Per aquest motiu, els ajunatments de la comarca de la Selva i el Consell han posat en marxa novament una campanya per tal de donar el màxim de facilitats a tothom per regularitzar la situació.


A més d’aquests municipis, és previst que en els propers mesos també d’altres municipis s’organitzaran els darrers mesos d’aquest any, posteriorment, s’aniran fent a la resta de municipis.

Les campanyes han tingut fins ara molt bona rebuda per part dels propietaris de les mascotes que, de forma excepcional, han pogut identificar la seva mascota gratuïtament i sense desplaçar-se del seu municipi. En aquest sentit, des del Consell s' ha volgut destacar l’elevat nombre d’animals que es varen regularitzar l’any passat.


Aquesta iniciativa té per objectiu facilitar la identificació i el registre de les mascotes, accions que, tot i ser d'obligat compliment segons la Llei de protecció dels animals i les ordenances municipals, encara són desconegudes per bona part de la ciutadania. I és que, tal com ha recordat el mateix conseller de Sostenibilitat, cal tenir present que cada any el Servei Comarcal recull entre 600 i 700 gossos i un 70% no estant identificats i un 90% no estan registrats al cens municipal. Per això, cal continuar insistint en campanyes com les que s’estan duent a terme a les diverses poblacions de la Selva.
 

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva protagonista del programa País km O de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya

2016-08-02 06:24:00

 

El programa País km 0 de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya va emetre dos reportatges en directe des del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, el passat dilluns a la tarda. En la primera connexió que es va fer en directe entorn de les 18.15 h de la tarda, la reportera de Televisió de Girona, Alba Martínez va entrevistar el responsable del Centre, Miguel Garcia, que va explicar quin és el funcionament del Centre i quin és el procés d’adopció. En aquesta línia, Garcia va assenyalar que a l’estiu és l’època de l’any que més abandonaments hi ha coincidint amb el període de vacances de les famílies. Així mateix, va instar a aquelles persones que vulguin adquirir una mascota que abans de comprar-ne una visitin els centres d’acollida d’animals i valorin la possibilitat d’adoptar-ne un.

En la mateixa connexió vam poder conèixer a la Soraya de la Cal, una noia segoviana que treballa a la població de Tossa de Mar i era al Centre amb la intenció d’adoptar una mascota. En el transcurs d’aquest reportatge vam poder veure també les dues darreres cadellades que han arribat al centre i les ganes de jugar que tenien enmig del rebombori de les càmeres de televisió.

D’altra banda, en el segon reportatg,e vam conèixer en Pinxo, un gos que va ser adoptat fa cinc anys en el mateix Centre d’Acollida d’Animals de la Selva i que s’ha convertit en un gos de teràpia i d’assistència. L’Albert Marqués, el director del CTAC Girona, ens va donar a conèixer algunes de les característiques que tenen aquests gossos i que s’utilitzen com a gossos de teràpia.
El programa País km 0 és un espai d'entreteniment per a les tardes d'estiu, fet cada dia des d'un municipi diferent. País km 0 ressegueix el calendari festiu i mostra el paisatge social i cultural de la Catalunya més propera a partir de les petites històries i les vivències dels vilatans que acolliran l'equip del programa.

 

Èxit de la campanya d'identificació i cens d'animals a Santa Coloma de Farners

2016-05-25 10:35:31

El Consell de la Selva promou una nova campanya d'identificació i cens d'animals amb la col·laboració dels ajuntaments de la comarca

 

Un total de 66 animals van ser regularitzats en la campanya d’identificació i alta al cens municipal de gossos i gats de Santa Coloma de Farners, el passat dissabte 23 de maig. Aquesta campanya va anar a càrrec dels serveis veterinaris i tècnics del Consell Comarcal de la Selva que van desplaçar-se fins a Santa Coloma de Farners per dur a terme la campanya d'identificació i alta al cens municipal dels gossos i gats del municipi.

El conseller de Sostenibilitat, José Celada, ha assegurat: “La campanya ha estat molt ben rebuda pels propietaris de les mascotes que, de forma totalment excepcional, han pogut identificar la seva mascota gratuïtament i sense desplaçar-se del seu municipi.” En aquest sentit, Celada ha volgut destacar l’elevat nombre d’animals que s’han regularitzat en els dos punts de la campanya: Santa Coloma Residencial i la Plaça de l'Ajuntament.

Aquesta iniciativa, organitzada conjuntament amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, té per objectiu facilitar la identificació i el registre de les mascotes, actes aquests que, tot i ser d'obligat compliment segons la Llei de protecció dels animals i les ordenances municipals, encara són desconeguts per bona part de la ciutadania. I és que, tal com ha recordat el mateix conseller de Sostenibilitat, cal tenir present que de cada any el Servei Comarcal recull entre 600-700 gossos i un 70% d'ells no estant identificats i un 90% no estan registrats al cens municipal. Per això, cal continuar insistint en campanyes com les que s’estan duen a terme a les diverses poblacions de la Selva.
El passat mes de gener, el Consell Comarcal de la Selva va posar en marxa una nova campanya destinada a fomentar la identificació i els cens d’animals de companyia. Si bé és cert que la legislació vigent obliga des de fa més de 12 anys a col•locar el xip i registrar totes les mascotes a l’Ajuntament, en l’actualitat encara un 60 per cent dels gossos no estan identificats. Per aquest motiu des de l’àrea de Medi Ambient del Consell i els ajuntaments de la comarca de la Selva es va creure oportú iniciar una nova campanya conjunta per fomentar la identificació acostant el servei veterinari i administratiu a cada municipi o nucli de població.

Durant aquests dos primers mesos de l’any 2016 ja s’han dut a terme campanyes a les poblacions de Sils i Vilobí d’Onyar amb un gran èxit de participació. En els propers dies es duran a terme les campanyes que hi ha programades a Fogars de la Selva, Hostalric i Riells i Viabrea i, posteriorment, s’aniran fent a la resta de municipis de la comarca.

 

 

Un total de 131 animals de companyia identificats a les campanyes de Riells i Viabrea i Hostalric

2016-04-21 07:41:23

Des de principis d’aquest any, el Consell Comarcal de la Selva promou una nova campanya d'identificació i cens d'animals


Noves campanyes d’identificació i cens d’animals de companyia a Santa Coloma de Farners i Fogars de la Selva

 

El Consell Comarcal de la Selva amb la col•laboració de l’Ajuntament de Riells i Viabrea i d’Hostalric ha dut a terme una campanya d’identificació i cens d’animals de companyia (gats i gossos) per fomentar la tinença responsable de mascotes. A Riells i Viabrea s’han identificat un total de 61 mascotes i a Hostalric, un total de 70. En els propers dies ja hi ha previstes dues noves campanyes a Fogars de la Selva i Santa Coloma de Farners, respectivament.


Des de principis d’any, el Consell Comarcal de la Selva, en col•laboració amb diversos ajuntaments de la comarca de la Selva, està realitzant una nova campanya destinada a fomentar la identificació i el cens d’animals de companyia. Si bé és cert que la legislació vigent obliga des de fa més de 12 anys a co•locar el xip i registrar totes les mascotes a l’Ajuntament, en l’actualitat encara un 60 per cent dels gossos no estan identificats. I és que tal com ha explicat el mateix conseller de Sostenibilitat, José Fernández Celada, “tot i les campanyes que realitzem periòdicament encara observem com gran part dels animals que recull el servei comarcal del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (perduts o abandonats) no estant identificats. Per això, ha recordat Celada, “des del Consell s’ha cregut oportú iniciar una nova campanya per tal de fomentar la identificació i el cens d’animals”. De moment, les campanyes que s’han fet han tingut una molt bona resposta per part dels propietaris de les mascotes.


Al llarg de tot aquest any, des de l’àrea de Medi Ambient del Consell i els ajuntaments de la comarca de la Selva es realitzarà campanya conjunta d’identificació, que portaran a terme per fomentar la identificació acostant el servei veterinari i administratiu a cada municipi o nucli de població.
Durant aquests primers mesos de l’any 2016 ja s’han dut a terme campanyes a les poblacions de Sils, Vilobí d’Onyar, Riells i Viabrea i Hostalric amb un gran èxit de participació. Durant els propers dies es duran a terme les campanyes que hi ha programades a Fogars de la Selva i, posteriorment, s’aniran fent a la resta de municipis.

 


 

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva assoleix els millors resultats de la seva història

0000-00-00 00:00:00

Les xifres s’han donat a conèixer aquest dijous al matí al CAAS a Tossa de Mar, en el marc de la presentació de la memòria 2015
 

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha assolit els millors resultats durant l’any 2015, des de la seva posada en funcionament l’any 1990. Així ho constaten les xifres que s’han donat a conèixer aquest dijous -7 d’abril- al matí en el marc de la roda de premsa de presentació dels resultats de la memòria 2015 a Tossa de Mar.

Durant l’any 2015 s’han recollit un total de 619 animals: 607 gossos i 12 gats. Aquesta xifra corrobora un descens significatiu en el nombre d’animals abandonats en els darrers anys. De fet és la xifra més baixa de recollides des de la posada en funcionament del centre. L’any 2014 es varen recollir un total de 656 animals, una xifra molt similar l’any 2013, durant el qual se’n varen recollir 630, però exponencialment inferior a les xifres de l’any 2012, durant el qual se’n varen recollir 644 i l’any 2011, durant el qual se’n varen recollir 751.

El conseller de Sostenibilitat, José Fernàndez Celada, ha explicat: “Si bé el nombre de gossos per habitant s’ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d’una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació.”

Pel que fa al nombre d’animals perduts i que han estat recollits i retornats als seus propietaris van ser 263, durant l’any 2015. Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Blanes, amb 84; seguit de Lloret, amb 71: Maçanet de la Selva, amb 66, i Tossa de Mar, amb 53 gossos. A aquestes poblacions les seguirien Vidreres, amb 48 gossos: Riells i Viabrea, 48: Sils, amb 43: Caldes de Malavella, amb 37, i, finalment Santa Coloma de Farners, amb 36 gossos.

Tal com ha explicat el mateix Celada, l’any passat va ser el que més animals s’han retornat als seus propietaris, un 43 per cent dels gossos recollits han retornat amb els seus propietaris, la major part voluntàriament fruit de la recerca dels mateixos propietaris i un altre forçats per l’obligació de venir a buscar-los davant el risc de ser sancionats per abandonament de la seva mascota. L’increment en el nombre de recuperacions ve justificat, principalment, per l’augment en el nombre d’animals recollits i identificats amb el microxip i a la col•laboració ciutadana amb la recerca de propietaris mitjançant les xarxes socials.
En aquest punt cal fer èmfasi del descens significatiu del nombre d’animals recollits i finalment abandonats, ja que l’any 2015 es varen abandonar un total de 356 animals, una xifra inferior a la de l’any 2014, en què se’n varen abandonar un total de 434.

El nombre d’adopcions durant l’any 2015 ha estat de 335 gossos, la qual cosa significa un manteniment respecte les dades de l’any anterior. Si ho comparem amb els anys anteriors veurem que hi ha un estancament en el nombre d’adopcions tant nacionals com internacionals: l’any 2014 (334 adopcions), l’any 2013 (373) l’any 2012 (447). En aquest sentit, sembla que la tendència decreixent dels darrers anys pot haver tocat terra.

La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 43,6% i d’altres comarques, principalment de Girona i Barcelona (30,7%).

Les cessions a protectores col•laboradores signifiquen un 22,3% (protectores locals un 10,1%, i protectores internacionals, un 12,2%). El conseller, José Fernández Celada, ha explicat que és necessària la col•laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals, per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d’ocupació del centre comarcal. Actualment el Consell té acords signats amb diverses protectores, fet que permet la cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d’identificació i esterilització. D’aquesta manera es pot donar sortida a animals de difícil adopció, a animals que fa molt de temps que hi són i encara no s’han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat.


El CAAS, un espai obert a la solidaritat ciutadana


En els darrers anys, el Centre s’ha convertit en un referent per a aquells ciutadans, de totes les edats, que volen visitar-lo i mostrar la seva solidaritat amb els animals abandonats. En aquest sentit, des del Consell s’està treballant per reconvertir el concepte de la “gossera” com a tal en un espai cívic d’interacció animals-ciutadans. Aquest any hi ha previst ampliar les zones d’aparcament i també generar nous espais d’esbarjo perquè els visitants es trobin més còmodes.

En aquesta línia d’espai obert a la col•laboració ciutadana amb la possibilitat de poder passejar gossos, l’any passat ja es va fer un pas amb la possibilitat que els ciutadans que volien ajudar en les tasques diàries del centre ho poguessin fer de forma voluntària. Actualment hi ha tres persones que col•laboren regularment i especialment els caps de setmana ajuden en les tasques d’atenció al públic. Sens dubte, tal com ha explicat el mateix conseller José Fernández Celada: “La participació ha estat vital per mantenir el grau de satisfacció de tots els ciutadans que vénen a visitar el centre.”


A la presentació també hi ha assistit el president del Consell Comarcal selvatà, Salvador Balliu, que a banda de destacar els resultats del Centre s’ha referit a les inversions que s’hi han dut a terme durant l’any 2015 per tal que el centre assoleixi l’excel•lència, i els animals estiguin en les millors condicions possibles. Balliu també ha recordat les tasques del centre, que van molt més enllà de la recollida i acollida de d’animals, ja que des del centre es fomenta la tinença responsable d’animals de companyia i fomenten les campanyes de tinença responsable d’animals de companyia.

Per la seva banda l’alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, afirma que “el centre d’acollida d’animals de Tossa porta a terme una gran labor. S’ocupen de conscienciar el públic en general contra l'abandonament dels animals de companyia i de fomentar el respecte als animals i a la naturalesa en general, el qual és també un dels objectius que es promou des del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament”. Saladich afegeix que ”des de l’Ajuntament procurem sempre vetllar per garantir una bona convivència entre les persones, però també amb els animals de companyia, assolir el màxim nivell de protecció i benestar, i preservar la salut i la seguretat. En aquest sentit, a més de la regulació a les ordenances fiscals que recull tant els drets com els deures de les persones propietàries d’animals de companyia, l’Ajuntament ha acondicionat un espai de convivència per als animals, un parc on es poden portar els animals de companyia, un espai públic especialment destinat a deixar lliures els animals de companyia, considerant que sempre s’ha de mantenir la norma principal de la tinença d’animals, que és el respecte a les persones i a l’entorn”.
 

El Consell organitza una jornada tècnica del Centre d'Acollida d'Animals de la Selva

2016-03-02 14:02:04

Aquesta sessió anava adreçada a responsables municipals, tant tècnics com polítics

 

 

El Consell Comarcal va organitzar una jornada tècnica dedicada al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) sobre la tinença responsable d’animals de companyia dirigida a tots els tècnics i polítics municipals, el passat dimarts 23 de febrer.

El programa de la jornada es va iniciar amb la presentació de la memòria del CAAS 2015 i va continuar amb la problemàtica dels gats feréstecs, la situació actual a la comarca i també a la resta de la demarcació de Girona. Així mateix, també es va donar a conèixer l’experiència de Lloret de Mar i es va presentar el programa de l’ens comarcal per a aquest 2016. En la segona part, es van explicar totes les companyes d'identificació que es duran a terme i, també, el cens i les novetats amb els servei de recollida d'animals perduts o abandonats a la Selva.
L'any 2015, el Centre d'Acollida d'Animals de la Selva ha recollit 619 animals, dels quals 356 havien estat abandonats i ha hagut de ser necessari trobar una llar adoptant.

Tots els responsables municipals que van participar en la sessió es van mostrar interessats portar a terme les campanyes d'identificació, cens i esterilització que ja es van iniciar el 2015 en diferents municipis de la comarca.
La sessió va permetre compartir les experiències dels diferents municipis i consensuar actuacions conjuntes per al 2016, concretament en el tema de les colínies controlades de gats i en les campanyes d'identificació i cens. En aquesta línia, els responsables municipals han valorar molt positivament la línia iniciada per l’ens comarcal ja fa un temps amb el I Fòrum Comarcal de Medi Ambient, que s’ha anat reiterant amb diverses trobades per tractar diversos temes de l’àmbit del medi ambient i el territori.

 

 

Un total de 85 gossos adoptats del Centre d'Acollida d'Animals de la Selva ( CAAS) durant l'estiu

2015-08-31 06:29:24


Durant el primer mes de funcionament del Facebook del CAAS ja s’han superat els 1.000 “M’agrada”


Una dotzena de voluntaris diaris han tret a passejar les mascotes del centre durant els mesos de juliol i agost


Un total de 85 gossos del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva ( CAAS) han estat adoptats durant el període d’estiu, segons ha informat un dels tècnics responsables del centre, Miguel Garcia. Aquesta xifra, segons Garcia, és del tot positiva i més si tenim en compte que “durant aquest període estival, la tendència en els darrers anys era que les xifres d’adopcions disminuïssin considerablement”. Per això, des del CAAS es mostren satisfets davant l’augment d’adopcions durant aquest període d’estiu. En aquest sentit, Garcia ha explicat que durant tot l’estiu l’afluència de visitants per conèixer in situ el centre i l’interès pe a l’adopció d’animals han estat constants.

Paral•lelament a les adopcions, una altra de les activitats que es realitzen al Centre d’Acollida d’Animals i que té una molt bona acollida és la de sortir a passejar amb les mascotes. Així, durant el mes de juliol i les primeres setmanes d’agost la mitjana de visitats diaris ha estat entre 12 i 14 voluntaris per dia. Això significa que durant el període d’estiu més d’un miler de visitants han tret a passejar les mascotes del centre. Aquestes mascotes es poden treure a passejar durant tres hores al dia, concretament de les 9.30 h a les 12.30 h, ja que amb l’onada de calor la resta d’hores del dia és millor que els animals estiguin protegits del sol.

 


Més d’un miler de “M’agrada” al Facebook del CAAS durant el primer mes

Aquestes xifres tan positives, segons Garcia, poden anar directament relacionades amb la posada en marxa del Facebook del Centre d’Acollida de la Selva. Amb només un mes, tal com ha explicat, més d’un miler de persones ja han clicat un “M’agrada” a aquesta pàgina. Actualment, al Facebook del centre s’hi poden trobar fotografies dels voluntaris que han tret a passejar alguna mascota, de les mascotes que es poden adoptar, de les activitats que s’hi programen, etc.

Aquelles persones que estiguin interessades a adoptar una mascota o bé treure una mascota a passejar només cal que s’adrecin al Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, ubicat a la carretera de Llagostera de Tossa de Mar o bé enviïn un missatge a caas@selva.cat o bé que telefonin al 972 34 08 13. L’horari és de les deu del matí a dos quarts de cinc de la tarda de dilluns a divendres i els dissabtes i els diumenges de les deu del matí a dos quarts de tres de la tarda.
 

Tinença responsable Lar En Lar és mascle te 3 anys i voldria ser el teu gos Kim La Kim és femella te 1 any i voldria ser la teva gosa Dina La Dina és femella te 4 anys i voldria ser la teva gosa Hera Al centre em diuen Hera però m'agradaria que em posesis un altre nom Brad “Em dic Brad, soc un gos de 1 any i et necessito Rio Al centre em diuen Rio però m'agradaria que em posesis un altre nom Urko “Em dic Urko, soc un gos de 7 anys i et necessito Odin “Em dic Odin, soc un gos de 3 anys i et necessito